Droogovens/droogstoven

Droogovens en droogstoven

Nauwkeurig, betrouwbaar en veilig. Memmert verwarmings- en droogovens worden gebruikt in onderzoek, industrie en geneeskunde voor diverse toepassingen: verwarmen, drogen, ontlaten, testen, verouderen, steriliseren, inbranden, gloeien, uitharden, polymeriseren, vulkaniseren, verwarmen, opslaan en conditioneren. Sinds 1947. 100% AtmoSAFE.

32 liter of 1060 liter kamervolume? Eenvoudige droogtaken of grote vraag naar programmering en documentatie? Een Memmert verwarmings- en droogoven is geschikt voor elke toepassing dankzij de vele communicatie-interfaces, configuraties en opties. Hij voldoet aan de strenge eisen van de DIN 12880:2007-05 en heeft een maximum aan veiligheidsfuncties.

Verwarmings- en droogovens in het laboratorium

Verwarmings- of droogovens worden voor verschillende toepassingen gebruikt.

 • In de farmaceutische industrie, de milieutechnologie, de levensmiddelenindustrie, de landbouw en de bosbouw voor het bepalen van het droge gehalte en het vochtgehalte (droogovenmethode).
 • In elektronica voor het drogen van componenten, het ontgassen van epoxyharsen en voor inbrandtesten.
 • In onderzoek voor monstervoorbereiding
 • Veroudering of ontlaten van kunststoffen, metalen en kunststoffen
 • Stabiliteitstests in de voedingsindustrie
 • Verwarmde opslag van bouwmaterialen, kunststoffen, componenten, componenten, enz.
 • Verwarming van chirurgische doeken, dekens, spoeloplossingen, spoeloplossingen, infuusoplossingen, enz. in klinieken en ziekenhuizen

Hoe een droogoven werkt

De kamerbelasting wordt blootgesteld aan bepaalde temperaturen bij atmosferische druk in het binnenste van een droog- of verwarmingsoven. De thermische energie wordt door convectie en straling overgedragen op de kamerbelasting.

Het verwarmen van een Memmert-verwarmingsoven is iets heel bijzonders. Dit gebeurt door middel van een uniek, volledig oppervlakteverwarmingssysteem (allround verwarming) achter de binnenmuren. In tegenstelling tot andere verwarmingssystemen zoals ringkachels of verwarmingsspiralen zorgt dit voor een uitstekende warmteoverdracht en een optimale temperatuurverdeling en uniformiteit, ook bij volle belasting, dankzij het directe contact tussen de verwarmingsribben en het schuifblad.

Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de droging en hoe droger de lucht in de kamer. Een droog- of verwarmingsoven is meestal verkrijgbaar met natuurlijke convectie of geforceerde convectie. In de uitvoering met geforceerde convectie worden de warmteoverdracht (convectie) en luchtuitwisseling versneld via een schakelbare ventilator, waardoor een homogene temperatuurverdeling in het interieur wordt bevorderd. De vacuümdroogoven VO wordt vooral aanbevolen voor het voorzichtig drogen van poeders, granulaten of elektronische componenten. Het kookpunt wordt verminderd door het vacuüm in de vacuümdroogoven, wat betekent dat de kamerbelasting bij lagere temperaturen wordt verwarmd of gedroogd.

De droogovenmethode

Het vochtgehalte van een materiaal/monster wordt gemeten met behulp van de droogovenmethode. Het is een meetmethode voor gravimetrische analyse, of preciezer gezegd thermogravimetrische analyse, waarbij het gehalte aan vloeibare en vluchtige stoffen wordt bepaald door de massa. Een nauwkeurig gewogen monster wordt gedurende een bepaalde droogtijd bij een bepaalde temperatuur blootgesteld aan een bepaalde temperatuur. Het droogverlies wordt vervolgens bepaald door het opnieuw te wegen en het vochtgehalte wordt verkregen als percentage. Ook als er een groot aantal sneltesten beschikbaar zijn, bijvoorbeeld voor het bepalen van het vochtgehalte van brandstoffen, granen of levensmiddelen, is de droogovenmethode de voorgeschreven testmethode of de goedgekeurde referentiemethode onder vele normen. Bij sommige testen (bijvoorbeeld papier en karton) worden de monsters voor de thermogravimetrische test in een standaardklimaat geconditioneerd.

Speciale Memmert droog- en verwarmingsovens

 • De cleanroomoven: Zonder roetfilter, de voor de cleanroom geschikte droogoven UF750plus met circulerende luchtreinigingsklassen 7 volgens DIN EN ISO 14644-1, zonder circulerende luchtreinigingsklassen 5.
 • De droogoven is geschikt voor gebruik in de cleanroom.
 • Sterilisator: De Memmert heteluchtsterilisator S is geclassificeerd als een medisch apparaat van klasse IIb voor de “sterilisatie van medische materialen met behulp van droge warmte door middel van hete lucht bij atmosferische druk”. De SetpointWAIT-functie in de Memmert heteluchtsterilisator S zorgt ervoor dat het programma pas na het bereiken van de gewenste temperatuur wordt voortgezet, d.w.z. de sterilisatie van instrumenten en laboratoriumvaten.
  Universele oven als medisch apparaat: De verwarmingsoven UNm of UNmplus is geclassificeerd als een medisch apparaat van klasse I voor het verwarmen en warm houden van fango-, silicaat- en APS-verpakkingen in de fysiotherapie.
 • Dekenwarmer: De Memmert-verwarmingsoven IFbw is een medisch apparaat van klasse I in overeenstemming met de EU-richtlijn 93/42/EEG. De verwarmingsoven is geschikt voor het verwarmen van niet-steriele doeken en dekens volgens zijn doel.
 • Vaatwasmachineverwarmingsoven: De verwarmingsoven UFP800DW is speciaal ontworpen voor het standaard voordrogen en drogen van vuil vaatwerk in een luchtcirculatieverwarmingsoven.
 • Paraffineverwarmingsoven: De UNpa verwarmingsoven is speciaal ontworpen voor een absoluut betrouwbare monstervoorbereiding.
 • Gekoelde vacuümoven: De gekoelde vacuümdroogoven VOcool werkt in het temperatuurbereik van +5 tot +90 °C.